Turčiansky sv. Martin – mesto, kde sa písali dejiny

Mesto, kde sa písali naše dejiny. Mesto, ktoré bolo kultúrnym srdcom Slovenska. Mesto, kde sa sústreďovali významné osobnosti politického i kultúrneho života. Pamiatok, ktoré sa v Martine oplatí vidieť je nespočetne veľa. Pri návšteve mesta sa môžete preniesť do dôb, v ktorých sa písali dejiny Slovenska a žili v ňom najväčšie mená našej histórie, literatúry a kultúry.

Práve preto žiaci 7.A a 7.C triedy dňa 16.03.2023 navštívili toto mesto v rámci literárnej exkurzie. Žiaci zo všetkých možných inštitúcií navštívili druhú budovu Matice slovenskej, Dom J. C. Hronského a Literárne múzeum Slovenskej národnej knižnice.

Druhá budova Matice slovenskej sa nachádza pri Memorandovom námestí v Martine. Budova je v poradí druhým sídlom Matice slovenskej, niekdajšej najvýznamnejšej celonárodnej ustanovizne Slovákov. Pred budovou na malom priestranstve sa nachádzajú sochy našich dejateľov ako Ľudovíta Štúra, Antona Bernoláka, Jána Francisciho a mnohých ďalších. Dominantou je socha Matice slovenskej, ktorá sa nachádza pred budovou.

Na Memorandovom námestí sa nachádza aj Literárne múzeum SNK.V tomto múzeu sa nachádzajú textové, knižné, vecné, výtvarné, zvukové a iné vzácne zbierky slovenskej literatúry. Jeho stála expozícia dokumentuje vývoj slovenskej literatúry od 9. storočia po súčasnosť.

Našim žiakom sa najviac páčila prehliadka stálej expozície v autentickom dome slovenského spisovateľa Jozefa Cígera Hronského. Expozícia s názvom „Život bez oddychu“ prostredníctvom originálnych dokumentov nám priblížila život a dielo Jozefa Cígera Hronského, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov poprevratovej literatúry, ktorý svoje ťažiskové literárne diela vytvoril práve v Martine. Autentické písomné a obrazové dokumenty, vecné pamiatky a výtvarné diela privezené z Argentíny, krajiny jeho posledného pobytu, predstavujú Jozefa Cígera Hronského aj ako technického kresliča, projektanta, ale hlavne výtvarníka, ktorý počas svojho života v zahraničí významne uplatnil svoj výtvarný talent.

Všetkým zúčastneným sa literárna exkurzia veľmi páčila a už teraz sa tešíme na spznávanie ďalších zaujímavých slovenských miest, ktoré sú uzko späté s naším krásnym materinským jazykom. 😊

Mgr. Katarína Rabajdová