Modrý deň – bez vody to jednoducho nejde

Každoročne sa naša škola zapája do celosvetovej oslavy „Dňa vody“. Inak tomu nebolo ani tento rok. Celá škola sa minulý piatok 24.03.2023 odela do modrej farby a pustila sa do projektového vyučovania. Každý ročník, každá trieda poňala „Svetový deň vody“ po svojom, a preto spoznával každý dôležitosť vody inak.

            Trieda 7.A sa rozhodla pochopiť dôležitosť vody cez bežnú každodennú činnosť, a to varenie. Žiaci veľmi rýchlo pochopili, že variť bez vody sa nedá. Avšak naše spoločné varenie malo aj druhý, hlbší význam.

            V rámci projektu „Recept na priateľstvo“ sme sa rozhodli spoznať tradičné, národné jedlo nášho nového spolužiaka Oleha Seredu, ktorý k nám prišiel presne pred rokom z Ukrajiny. V rámci medzinárodných a medziľudských vzťahov sme tak mali možnosť spoznať Olehove zvyky, tradície, kultúrne inakosti, s ktorými sa s nami podelil.

            Žiaci boli milo prekvapení, keď zistili, že ukrajinské typické jedlo varenyki so zemiakmi sú vlastne naše varené pirohy so zemiakmi. Každý žiak priložil ruku k dielu, či už šúpal zemiaky, cibuľu, krájal slaninku a následne si každý vyskúšal lepenie „varenykov“. Mnohí skonštatovali, že to nie je také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyrezá. Oleh však trpezlivo každému vysvetlil, názorne ukázal ako musíme piroh zalepiť, aby sa vo vode nerozlepil a nerozvaril.  

            Žiakom sa aktivita veľmi páčila a všetci ďakujeme Olehovi, že sme takýmto spôsobom mohli nahliadnuť do jeho rodnej krajiny. 😊

Mgr. Katarína Rabajdová