Máte doma prváka? Čo všetko vám môže pomôcť?

Ako rodičia prváčika zažívate iste obdobie plné očakávania, radosti i obáv. Rovnako ako vy, aj váš drobec je zvedavý, čo ho v škole čaká.

Prinášam preto niekoľko odporúčaní, ktoré by vám mohli uľahčiť adaptáciu na nové obdobie:

  1. So svojim dieťaťom hovorte. Tak často ako potrebuje. Ubezpečte ho, že vám môže povedať všetko a počúvajte pozorne.
  2. Pokúste sa zorganizovať si ráno tak, aby ste sa vychystali do školy v pokoji. Keď dieťa súrime, náhlime sa, neprichádza do školy s dobrým pocitom (napr. pripravte si oblečenie a školskú tašku už večer).
  3. Snažte sa dodržiavať pevný režim dňa. Aj najšikovnejší prváčik býva zo školy unavený. Musí sústrediť pozornosť na dlhý čas, je v novom prostredí, je tu veľa ľudí a cez prestávky hluk. To všetko ho unavuje. Potrebuje čas na oddych, ničnerobenie a potrebuje dostatok spánku.
  4. Snažte sa vyčleniť si čas na domáce úlohy vždy v rovnakom čase. Neodkladajte to, pokiaľ je to možné, na večerné hodiny.
  5. Vyberte vhodné miesto na učenie sa.
  6. Pred úlohami sa ubezpečte, že dieťa nebude rozptýlené, overte si, či je najedené, napité, v dobrom rozpoložení.
  7. Buďte pri vašom prvákovi pri domácich úlohách, a to aj vtedy, keď je samostatný a ide mu to dobre. Dávate mu tým pocit, že príprava do školy je dôležitá a vytvárate do budúcna užitočný návyk.
  8. Dobre si premyslite koľkými krúžkami zaťažíte prváka. Niekedy je menej viac.
  9. Komunikujte s pani učiteľkou. Venujte pozornosť správam od nej. Snažte sa o nej doma hovoriť pekne. Pokiaľ si nie ste niečím istý, dohodnite si s ňou stretnutie. Otvorenou komunikáciou môžete predísť mnohým zbytočným nedorozumeniam.
  10. Neporovnávajte svoje dieťa s inými. Ak niečo nejde hneď tak ako ste si predstavovali, ostaňte pokojní. Každý žiak má svoje tempo.
  11. Baľte s prvákom školskú tašku. Časom to zvládne sám, ale aj teraz je pre neho upokojujúce, ak vie, kde čo v taške má. Ochránite ho pred stresom z toho, že v škole nevie niečo nájsť.

Verím, že všetci prváci sa u nás budú cítiť dobre. Urobíme pre to maximum. A na vás všetkých sa tešíme.

Miriam Siposová, školská psychologička