Po stopách M. R. Štefánika

Dňa 2. 6. 2022 sa žiaci ôsmeho ročníka spolu s pánom učiteľom Danom, pani učiteľkou Junkovou a pani učiteľkou Matovičovou zúčastnili exkurzie s cieľom vydať sa po stopách Milana Rastislava Štefánika.

Exkurziu sme začali prehliadkou gazdovského dvora v Turej lúke. Dozvedeli sme sa, ako žili naši predkovia na začiatku 20. storočia, porozprávali nám o tradíciach a zvykoch, ktoré sú zachovávané aj dodnes. Pochutnali sme si na tradičnom slovenskom jedle – perkoch, ktoré sme si aj sami uvarili. 

Našou ďalšou destináciou bola Mohyla Milana Rastislava Štefánika. V Infobode sme si vypočuli zaujímavý výklad o našom velikánovi. Po tejto krátkej prednáške sme sa vybrali na samotnú mohylu. Bolo to nádherné miesto s prekrásnym výhľadom na Brezovú pod Bradlom. Táto mohyla má piliere postavené na štyri svetové strany, ktoré symbolizujú to, že Milan bude po svojej tragickej na nás stále dozerať a odkazujú aj na vojakov, čo 4. mája 1919 spolu s M. R. Štefánikom zahynuli pri návrate do svojej vlasti.

Exkurziu sme ukončili prehliadkou múzea M. R. Štefánika. Sprievodca nám porozprával o živote nášho najväčšieho Slováka. V múzeu boli vystavené rôzne fotografie a vzácne exponáty, ktoré kedysi patrili Štefánikovi. Tento muž zažil množstvo dobrodružstiev a mnohí z nás sa jeho spôsobom života i úspechmi dokážu právom inšpirovať a nadchnúť.

Milan bol chlapec, ktorý miloval hviezdy a chcel sa stať astronómom, ale nakoniec zomrel ako najväčší hrdina. Veľmi pekne ďakujeme organizátorom tohto výletu a našim milovaným učiteľom za deň plný nových zážitkov a výbornej nálady.

                                                                                   (Klimanová Daniela, 8.C)